top

Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών
Α .  Π .  Θ .

 


 

  Αντικείμενο
του Έργου
Υποέργο 1 Υποέργο 2 Υποέργο 3

Αρχική Σελίδα

Εισαγωγή

To Έργο

Ευρυζωνικότητα

Νέα

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Downloads

Υποέργο 2

Στα πλαίσια του δευτέρου υποέργου θα διερευνηθεί η αξιοποίηση των υποδομών που θα δημιουργηθούν (οπτικά ΜΑΝ) στα πλαίσια της Πρόσκλησης 93 στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Το όχημα για την εν λόγω διερεύνηση θα είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα συνταχθεί σύμφωνα με τα πρότυπα του ειδικού οδηγού για αντίστοιχα έργα της Evaluation Unit/DG Regional Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το επιχειρηματικό σχέδιο, για κάθε Δήμο, θα αναλύσει πιθανά επιχειρηματικά μοντέλα αξιοποίησης των υποδομών που θα έχουν ήδη σχεδιαστεί στα πλαίσια του πρώτου υποέργου, και συνεπώς δεν θα λάβει υπόψη του εναλλακτικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη των ΜΑΝ. Θα εστιαστεί σε δύο βασικούς στόχους:

  1. Στην απόλυτη τήρηση των προϋποθέσεων που εισάγει η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων προς χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων τοπικής πρόσβασης (βλ. SEC(2003) 895), δηλ. την εξασφάλιση της πρόσβασης στις υπό ανάπτυξη υποδομές σε όλους τους παρόχους άνευ διακρίσεων και στην επιλογή κατάλληλου φορέα για τη διαχείριση, συντήρηση και εν γένει εκμετάλλευση των υποδομών.

  2. Στον προσδιορισμό του κόστους διάθεσης των υποδομών στους ενδιαφερόμενους παρόχους, με βάση οικονομική ανάλυση του εγχειρήματος της λειτουργίας - συντήρησης της υποδομής για ορίζοντα 15ετίας, και στον προσδιορισμό των όρων συμφωνίας διάθεσης ευρυζωνικής πρόσβασης από τους παρόχους προς τους κατοίκους κάθε Δήμου με ιδιόκτητο οπτικό ΜΑΝ με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Η οικονομική ανάλυση του κόστους λειτουργίας των υποδομών απαιτεί και την ύπαρξη εξειδικευμένου οργανισμού, κατάλληλα στελεχωμένου, η λειτουργία του οποίου θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο του επιχειρηματικού σχεδίου. Αναμένεται ότι οι οικονομικοί όροι για τη λειτουργία κάθε ΜΑΝ θα είναι διαφορετικοί σε κάθε Δήμο (λόγω διαφορετικών αναγκών και τελικών υποδομών που θα αναπτυχθούν). Η ομάδα έργου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός ως προς την αξιοποίηση των υποδομών σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως ως προς τον οργανισμό διαχείρισης των υποδομών. Θα εξεταστούν, για το σκοπό αυτό εναλλακτικά σενάρια (π.χ., δημοτικές εταιρείες, διαδημοτικές εταιρείες, περιφερειακής κλίμακας φορέας, κτλ) και θα τεκμηριωθεί η επιλογή του προσφορότερου: για την επιλογή αυτή θα προταθεί προς την ΕΥΔ ΕΠΚτΠ και σχέδιο καταστατικού για τη δημιουργία της.

Το υποέργο 2 θα υλοποιηθεί με ίδια μέσα από το ΑΠΘ.

 

 

 

 


Το έργο "Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης για την ανάπτυξη Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" έχει ενταχθεί στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας, συγχρηματοδοτείται από την Ε.E. και υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.